left click Ghinea

mai ales despre jocuri

Melodya_Victor_Simon_cello_01

L. Boccherini – Cello Concerto in B Flat Major și H. Villa-Lobos – Bachianas Brasileiras No.1

Primul disc de vinil pe care l-am restaurat pentru rubrica „cpt. Vinyl” este unul pe care, cînd eram copil de 11 ani, mama l-a cumpărat și l-a adus acasă, dîndu-ni-l spre ascultare nouă, melomanilor maniaci – tata și cu mine.

Prima față nu m-a impresionat prea tare pe mine, dar tata, care cunoștea foarte bine concertul lui Boccherini, a fost extaziat. În schimb, încă de la primele note, Bachianas Brasileiras–ul lui Villa-Lobos m-a însoțit și influențat pentru tot restul vieții. Tata nu era pasionat de muzica modernă, așa că am rămas oarecum antagonici în preferințe, mîrîind unul la altul atunci cînd se întîmpla să vrem să ascultăm amîndoi deodată acest disc, fiecare pe altă parte, însă. Eram superhaioși cînd începeam să ne boscorodim unul pe altul pentru afinitățile muzicale ale celuilalt – dar sfîrșeam întotdeauna prin a asculta împreună întregul disc.

Care disc s-a învîrtit îndelung, ani în șir, pe un pickup vechi cu doză piezoelectrică, abia după aceea ajungînd pe platanele unuia cu doză electromagnetică. Așa că a fost nevoie să aplic o procesare de restaurare, pentru a-l aduce la o calitate cît de cît decentă a audiției. Pe care v-o doresc cît mai plăcută!

P.S. Cu vîrsta am ajuns să ascult cu mare plăcere și concertul lui Boccherini…

Notă. Nu monetizez sub nicio formă înregistrările încărcate de mine pe Youtube, indiferent de canal. Am dezactivat reclamele personalizate pe canalele mele, dar este posibil ca Youtube să vîre cu de la sine putere ceva reclame pe gîtul vostru. Acest lucru nu depinde de mine, eu nu trag niciun folos din asta și vă rog să folosiți un ad blocker pentru a scăpa de reclamele care vă strică experiența muzicală.