left click Ghinea

mai ales despre jocuri

De la bun început îmi cer scuze pentru că abilitățile mele de comunicator sînt nu doar negative, dar chiar tind către minus infinit. Nu este lene, nici neglijență, dar eu nu pot să vorbesc despre un proiect al meu pînă nu l-am finalizat. Literalmente, psihicul îmi dă cu ditai bîta peste mînă, ori gură, dacă manifest și cea mai mică tendință de a comunica despre un eventual proiect pe care îl am în lucru.

De aceea nu ați mai auzit de la mine despre nimic. Pentru că pînă nu am terminat proiectul pe care vi-l prezint acum, nu doar că nu am zis nici pîs, dar mi-a fost o jenă infinită să mă uit pe pagina de Patreon a blogului leftclickghinea și să văd cîți dintre voi au considerat, pe bună dreptate, că nu face să mai finanțați ceva ce nu pare să mai dea nici un semn de viață – deși contribuția voastră menține online ceea ce este deja încărcat, altfel ar dispărea în cîteva luni din lipsă de resurse.

Sper însă ca aceia dintre voi care consideră fără de crîcnire că leftclickghinea își merită existența – ave vouă! – se vor bucura fiind primii, și pentru o vreme singurii, care vor beneficia de ciudățenia felului meu de a gîndi activitatea leftclickghinea. Ce vreau să spun? Păi, uite că nea leftclickghinea nu doar scrie și vorbește, dar vă mai oferă și cîte un joculeț, din cînd în cînd. Evident, un joculeț făcut chiar de mine.

De data aceasta m-am străduit să învăț un pic de frontend de web, așa că am creat un modest joc de party, pentru de la doi pînă la patru jucători. Vă trebuie gamepaduri pentru a-l juca, în număr neapărat egal cu cel al jucătorilor. Vă spun sincer, nu știu exact ce și cum va merge ca gamepad pentru joc, pentru că Gamepad Api pentru web este o pădure deasă și întunecată, dar încercați diverse variante, adică schimbați portul la care sînt conectate padurile, sau încercați cu gamepaduri de la alți producători, sau… Spre exemplu, eu folosesc două gamepaduri Microsoft clasice de Xbox de veche generație, unul de Xbox de nouă generație (împrumutat de la nea cioLAN, mulțumesc frumos!) și un gamepad Logitech primit în dar de la Andrei Licherdopol (săru’ mîna, coane Caleb, să-ți crească copiii sănătoși și frumoși, că mare bine mi-ai făcut!). Trei dintre ele sînt conectate la un hub USB, în timp ce al patrulea, cel de Xbox actual, trebuie neapărat să fie conectat direct la un port USB al PC-ului pentru ca să meargă toate patru în joc.
Și mai contează, evident, și browserul folosit, pentru că și aici este o junglă, dar, mă rog, în Chrome, Chromium și Edge pare să meargă totul bine – deși și aici se prea poate să nu meargă unele gamepaduri în anumite configurații de conectare și producător. Experimentați, chiar vă rog, că altcumva nu am cum să-mi testez joculețul, iar ajutorul vostru ar fi binevenit. Aștept cu inima cît un purice eventualele observații și recomandări în ce privește jocul, pe pagina de forum dedicată blogului leftclickghinea de pe cindaparerevista, la luna martie 2024, deocamdată.

Dacă vă uitați peste codul scris de mine să o faceți cu îndurare și exigență, deoarece pe acest joculeț am învățat html, css și javascript, acestea fiind primele mele linii de cod bîiguite în aceste limbaje, iar lucrurile, bineînțeles, au mai evoluat pe măsură ce am lucrat și învățat mai mult.

Acestea fiind zise, vă invit pe pagina carrampas.infinityfreeapp.com, pentru a vedea despre ce este vorba și a juca „Carrampas!” – the janky party game.

L.E. Pagina de prezentare a jocului este anume făcută, la rîndul ei, janky, cu nașperități a la începutul anilor 2000 și anacronisme cromatice indecise, dar hotărîte, precum este și jocul: simplu și tîmpițel. Și nu numai. 

L.L.E. Cred că era necesar să precizez: prin apăsarea butonului X/(1) se intră în lobby, iar după ce toți participanții au intrat în lobby, toți deodată trebuie să țină apăsate butoanele X/(1) + Right Bumper simultan pentru ca să înceapă numărătoarea inversă ce deschide lupta.

 

[Update 001 – 17.03.2024]

Ca urmare a sugestiilor unora dintre voi am făcut în așa fel încît „Carrampas!” să poată fi jucat și cu o tastatură. Pentru doi jucători trebuie, deci, o tastatură și un gamepad sau două gamepaduri. Observați că existența unui gamepad este absolut necesară, jocul nu poate fi jucat altfel.
Am actualizat și unele comenzi de gamepad, și am făcut în așa fel încît intrarea în joc să îndrume implicit jucătorii în ceea ce privește conectarea gamepadurilor la calculator sau tabletă/telefon (yup, am jucat pe tabletă și telefon „Carrampas!” cu gamepaduri conectate la un cablu USB OTG).

Ca urmare a posibilității de a folosi și o tastatură pentru control, a apărut în joc încă un Carrampa, anume cel purpuriu. Probabil că este preferatul meu, pentru că Bizanț, na!

Pe pagina de web a jocului am actualizat informațiile în așa fel încît veți găsi acolo noile configurații de comenzi pentru gamepad și tastatură.

Le mulțumesc pentru ajutor primilor mei testeri, Eugen Sechel și Jaunty. Dacă vreți să mă ajutați și să încercați jocul, vă sînt recunoscător și pentru eventualul feedback, pe care mi-l puteți oferi pe pagina de forum leftclickghinea de pe candaparerevista.ro dedicată lunii martie 2024.